Creatieve coronamaatregelen in de apotheek: de apotheeksluis

15-05-2020
In een aparte ruimte worden de klanten van Apotheek Hoogland en Thorbecke apotheek één voor één geholpen. De klanten wordt gevraagd buiten, op gepaste afstand van elkaar, te wachten. In de praktijk valt het overigens mee, volgens apotheker Paul van Bakel jr. “We hebben bijna alles via de uitgifteautomaat lopen, of we bezorgen thuis”.
 
De samenwerkende apotheken Sliedrecht hebben voor deze oplossing gekozen om de anderhalve meter mogelijk te maken voor patiënt én hulpverleners. “Doordat mensen niet meer in de apotheek binnenkomen maken we het voor de medewerkers ook gemakkelijker om op vaste werkplekken aan de balie afstand van elkaar te houden”, licht Paul toe.
 
De maatregelen van samenwerkende apotheken Sliedrecht: 
  • Medicatie afhalen via uitgifteautomaat (Pharmaself).
  • Waar nodig medicatie bezorgen.
  • Afhalen medicatie via de apotheeksluis.
  • Geen geldcontact; alleen pinnen of op rekening.
  • Geen klantcontact aan de balie.
  • Vaste werkplekken voor personeel.
 

Hoe is de situatie in Sliedrecht tot dusver, alle hens aan dek?

“Het valt nog mee, de situatie in onze tehuizen is tot dusver gelukkig onder controle. We doen er nu alles aan om ons voor te bereiden op een eventuele tweede golf, want ik denk dat we daar toch rekening mee moeten houden. Gelukkig hebben we als apotheek ook bij kunnen dragen. Onze thuiszorgorganisaties en sommige instellingen hebben we via onze groothandel Mosadex kunnen voorzien van desinfectie alcohol, mondmaskers (FFP2), beschermbrillen en schorten. Daar waren ze erg blij mee. Op dit moment hebben ze bij ons in de regio voldoende.”
 

En als je zegt voorbereiding, welke maatregelen nemen jullie dan? 

“We stemmen over de hele linie af met zorgverleners. Eén van onze focusmaatregelen is om planbare zorg zoveel mogelijk te blijven doen of vooruit te werken. Bij de huisartsen is het gelukt om de planbare MFB’s (Medisch Farmaceutische Beslisregels) te laten beoordelen. Normaal gesproken bespreken we dit in het farmacotherapeutisch overleg ergens in september of oktober. Dat hebben we nu naar voren getrokken.”
 

Hoe is dat verlopen?

“Ze vonden het dit keer nog leuk ook. Ook de huisartsen hebben ze het er moeilijk mee dat patiënten nu minder contact opnemen met de praktijk dan normaal. Sommige praktijken zijn actief patiënten gaan bellen hoe het met ze gaat. De MFB’s kunnen ze dan direct meenemen in dit gesprek.”
 

En verder?

“We kijken ook naar andere planbare werkzaamheden. In de apotheek hebben we onze functioneringsgesprekken bijvoorbeeld juist wel door laten gaan. Alles on hold zetten tot we weer volledig in bedrijf zijn, is niet onze manier. We moeten leren werken in deze nieuwe ‘anderhalve meter realiteit’.”
 

Is dat moeilijk?

“Dat is zeker moeilijk. Neem alleen al ons team; collega’s zijn zo gewend om actief samen te werken en naast elkaar te zitten tijdens de pauze. Zo'n anderhalve meter norm is dan ontzettend wennen.”